filter

Filter

Alle programma's
TVW
RAS
RES

Stad aan t Haringvliet

Stad aan ’t Haringvliet is op Goeree-Overflakkee een voorloper op het gebied van duurzaamheid. Toen de ambitie werd uitgesproken door de overheid om op termijn aardgasvrij te worden, nam een groep inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet het initiatief voor het verduurzamen van de kern. één van de kernen binnen klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee waar blijkt dat duurzaamheid leeft op het eiland. Een voorbeeld is het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij. Deze groep inwoners is actief betrokken bij het verduurzamen van Stad aan ’t Haringvliet. Zij organiseren voor geïnteresseerden informatieavonden en zetten energiecoaches in voor het uitvoeren van een woningscan. Zo’n woningscan geeft inzicht in nodige duurzaamheidsmaatregelen om de woning energiezuiniger te maken. Ook geeft het informatie over de kwaliteit van de gasleiding. Dit laatste is belangrijk met het oog op een mogelijke overstap van aardgas naar groene waterstof voor verwarming van de woning.

Samen met de partijen Coöperatie Deltawind, Eneco, Gasunie, Greenpoint Group, Hygro, Oost West Wonen, provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin en de gemeente Goeree-Overflakkee werkt het inwonersinitiatief aan Stad aan ‘t Haringvliet aardgasvrij te maken. Onderzocht wordt of het mogelijk is woningen te verwarmen door groene waterstof te leveren via de bestaande aardgasleidingen in combinatie met een speciale waterstofketel in de woningen.

Doe je mee?

Stad aan 't Haringvliet
Stad Aardgasvrij

Nieuws

Project Stad Aardgasvrij ontvangt steun vanuit Green Deal H2-Wijken

Op 12 maart ondertekenden gemeente Goeree-Overflakkee en Stedin Netbeheer B.V. de Green Deal “H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken.  In de Green Deal spreken partijen af om samen de ontwikkeling van waterstofwijken in de praktijk te verkennen. Stad aan ’t Haringvliet is een van de twee...

Lees verder
5,6 miljoen euro bijdrage voor verwarmen met waterstof in Stad aan ’t Haringvliet
27 oktober 2020
Realisatie Stad Aardgasvrij stap dichterbij
17 juli 2020
Meer nieuws

Downloads

Het project Stad Aardgasvrij maakt deel uit van programma H2GO, waarin gemeente Goeree-Overflakkee en partners samen verschillende waterstofprojecten ontwikkelen. Via H2GO kan het project aansluiten op kennis en ontwikkelingen uit de andere projecten en samen optrekken in subsidieaanvragen en lobbytrajecten: https://h2goeree-overflakkee.com/

Lees meer over het inwonersinitiatief Stad Aardgasvrij op https://stadaardgasvrij.nl/

Lees meer over de veelgestelde vragen over Stad Aardgasvrij op https://stadaardgasvrij.nl/veel-gestelde-vragen/

Inventarisatie warmte Stad aan ’t Haringvliet

Archief bijeenkomsten

Meer weten over aardgasvrije initiatieven. Kijk hier: https://www.aardgasvrijewijken.nl/nieuws/default.aspx

In een aantal sloopwoningen in Uithoorn heeft Stedin in oktober 2020 het bestaande aardgasnet tijdelijk omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. Het project leert Stedin meer over hoeveel tijd het kost om het gasnetwerk gereed te maken voor het transport en gebruik van waterstof in bestaande woningen. Bekijk hier de video over het project.