Een klimaatkrachtige tuin

Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met hevige neerslag. Dit leidt steeds vaker tot problemen op de laagstgelegen punten in de dorpen. De gemeente neemt maatregelen hiervoor, maar ook inwoners kunnen helpen. Daarom stimuleert de gemeente inwoners om hun tuin te ‘ontstenen’ en te ‘vergroenen’. Een groenere tuin zorgt ervoor dat het water beter in de bodem kan wegzakken. Deze mensen geven het goede voorbeeld!

Leo en Esther Linnartz, Ooltgensplaat

“In de zomer staan onze daken volledig in bloei, dat geeft een prachtig gezicht! We hebben vier verschillende groene sedumdaken aangebracht; op de schuur, de aanbouw, de dakkapel en op het houthok. Vanuit onze dijkwoning kijken we neer op twee van deze de daken in onze tuin, het ziet er gewoon veel beter uit als je sedumdaken hebt! Het is vrij eenvoudig te installeren, en je hebt er nauwelijks onderhoud aan. Als echte natuurliefhebbers, wilden we graag natuurvriendelijke tuin. Het is een komen en gaan van bijen, hommels en vlinders, we genieten er echt van!”

© Wim van Vossen Fotografie

Niels IJzerman, Oude-Tonge

“Mijn tuin bestaat uit 100% gerecyclede grondstoffen. Alles is eerder gebruikt. Toen ik begon met het verbouwen van de tuin, wist ik nog niet hoe het er uit zou komen te zien. Wel wist ik dat ik een duurzame tuin wilde. Ik heb ook de regenpijpen afgekoppeld van het riool. Het water loopt gewoon weg in de grond. Er komt geen druppel regenwater in het riool terecht. Met de palmbomen er bij is het een prachtige mediterraanse tuin geworden. Ik ben er erg blij mee!”

© Wim van Vossen Fotografie

Floor Gerritse, Sommelsdijk

“Mijn tuin was, net als alle achtertuintjes in de straat, bijna helemaal bestraat met tegels. De tuin nodigde niet echt uit om lekker buiten te gaan zitten. Het was tijd om er wat aan te doen! Het grootste deel van de tuin bezaai ik met gras, daar heb ik een lounge bank neergezet. En ik heb een nieuw terras gemaakt waar je heerlijk kunt eten. Om het groene geheel af te maken heb ik bakken gemaakt waar ik planten in heb gezet. Ik was al begonnen met het ombouwen van de tuin toen ik las over de subsidie van de gemeente, dat was mooi meegenomen!”

© Wim van Vossen Fotografie

Subsidie

Wilt u ook gebruikmaken van de subsidie om uw tuin te verduurzamen? Klik hier voor de subsidie van de gemeente, en hier voor de subsidie van het waterschap.

Terug