Inwoners organiseren eerste editie Klimaatkrachtig Buurtloket in Ooltgensplaat

In de Prins Hendrikstraat en de Stoofstraat kwamen inwoners bij elkaar om bij te praten over hoe ze samen meer energie kunnen besparen en de tuinen vergroenen. De initiatiefnemers van het Buurtloket zijn inwoners van Ooltgensplaat. Zij werken samen met de gemeente, woningcorporatie Oost West Wonen en het Energieloket Goeree-Overflakkee aan een klimaatplan voor het dorp.

Idee van inwoners

De groep merkte dat er behoefte was aan informatie waar inwoners meteen iets mee kunnen. Geen doelen die hoog over zijn, maar iets concreets. Zo ontstond het idee om een Klimaatkrachtig Buurtloket te organiseren. Het doel: informatie geven en tips delen om samen de volgende stap naar verduurzamen te maken.

Mate van isolatie belangrijk voor duurzaam verwarmen

Hoe gaan we onze huizen verwarmen? Dit is één van de vragen die terugkomen in het Klimaatplan. Verwarmen kan op verschillende manieren. Maar welke past het beste bij de specifieke woning? Dat is onder meer afhankelijk van hoe goed de woning geïsoleerd is. Daarom verzamelden de bezoekers zoveel mogelijk informatie over hoe de woningen in de twee straten zijn geïsoleerd zijn.

Informatie geven en tips delen

Vragen die bezoekers hadden, werden direct beantwoord door lokale energiecoaches. Normaal komt een energiecoach bij inwoners aan huis, maar dit keer verzamelden zij zich om hen op weg te helpen. Ook gaven bewoners van de twee straten elkaar onderling tips over onder andere slimme thermostaten en ledlampen.

En de winnaar is…

Informatie delen was het belangrijkste doel van het Klimaatkrachtig Buurtloket. Maar er was ook tijd voor een lolletje. Er was een klimaatquiz en onder de bewoners werd een regenton verloot en iedereen vertrok met een gratis ledlamp.

Vervolg

Het blijft niet alleen bij het Buurtloket voor deze twee straten in Ooltgensplaat. Er is ook nog de mogelijkheid om een warmtesafari uit te voeren. Zij zien dan met eigen ogen waar de woning goed geïsoleerd is, maar ook waar warmte uit de woning lekt. Hierover ontvangen de bewoners van de twee straten nog informatie.

Donderdag 17 november wordt ook een Klimaatkrachtig Buurtloket voor de bewoners van de Boomgaardpad, Roode Kruislaan en Marijkestraat georganiseerd. De uitnodiging wordt binnenkort persoonlijk bezorgd.

Terug