Voortgang klimaatplan Ooltgensplaat (1 december 2021)

Tijdens deze bijeenkomst zijn de volgende onderwerpen besproken:

Het plan staat in grote lijnen op papier, maar moeten nu concreter worden. Hoe zorgen we dat we elkaar helpen bij het scherper maken van onze plannen en de plannen zelf concreter worden? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te beginnen met communiceren dat er een plan is. Bijvoorbeeld door met de inwoners in gesprek te gaan en hen per gebied benaderen doormiddel van scans en energiecoaches.
Maar ook door te communiceren over actualiteiten zoals de gasprijzen.

Welke kant gaan we op met duurzaamheid en leefbaarheid?
Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen (hoog temperatuur warmtepompen bijvoorbeeld) Daar moeten we aan een plan werken waar we ook rekening houden met de ontwikkelingen. Vervolgens moeten we gaan werken aan een communicatie plan.

Betaalbaarheid
Hoe kunnen we een slag slaan bij hen waar de portemonnee niet zo dik is?
Zodra de bijtelling omhoog gaat, gaat de verkoop van elektrische auto’s naar beneden. Vaak wordt verteld dat iedereen nu bepaalde stappen kan nemen. Op het langere termijn zijn ze er dan beter vanaf. In de praktijk zie je dat dat vaak niet gebeurt. Wat doet de gemeente hieraan? Er is binnen de gemeente nadacht over een fonds voor omwonende die het minder breed hebben. Huurders kunnen ook een duurzaamheidslening aanvragen.
Ook de koplopers willen iets voor de inwoners betekenen. Hierover hebben de koplopers gebrainstormd.

  1. We kunnen een enthousiaste groep of buren benaderen. Op deze manier stimuleren we mond tot mond reclame;
  2. Een verzamelpunt opzetten voor isolatie materiaal wat over is, ze kunnen hun overgebleven materialen doneren;
  3. Eenmalig of vaker een ruimte aankleden in het dorp, om aandacht te geven aan de thema’s;
  4. Face to face communiceren. Door bijvoorbeeld langs de deuren te gaan of bij de supermarkt te staan;
  5. Een warmtesafari organiseren, je kondigt aan dat je langs komt en loopt zo door 1 of meer straten op een avond om bewustwording te stimuleren.

Hoe verder?
Er staat al een globale inhoud van het plan. Nu moeten we de inhoud verder uit gaan werken. Hierbij staat het belang van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Ooltgensplaat voorop. We moeten zoveel mogelijk inwoners meekrijgen in dit complexe plan. Hier gaan we bij de bijeenkomst op woensdag 12 januari verder op in.

Wilt u ook deelnemen? Stuur dan een berichtje naar projectleiderooltgensplaat@goeree-overflakkee.nl.

Terug