Aanvragen Duurzaamheidslening Goeree-Overflakkee sterk gestegen

16-01-2023
288 keer bekeken 0 reacties

Het aantal aanvragen voor een duurzaamheidslening op Goeree-Overflakkee is gestegen van 76 aanvragen in 2021 naar 181 aanvragen in 2022. Het aangevraagde bedrag steeg daarmee ook van € 455.000 naar ruim € 1.869.000.

Woningeigenaren op Goeree-Overflakkee kunnen sinds 2013 een duurzaamheidslening tegen een lage rente aanvragen. Hiermee wil de gemeente inwoners helpen om hun huis te verduurzamen. De duurzaamheidslening was vorig jaar voor het eerst ook aan te vragen door doe-het-zelvers.

De duurzaamheidslening is een lening met gunstige voorwaarden waarmee woningeigenaren energiebesparende maatregelen in en aan de woning kunnen financieren. De lening wordt gebruikt voor maatregelen als zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp. De meeste aanvragen kwamen uit Middelharnis, gevolgd door Sommelsdijk, Dirksland, Stellendam, Ouddorp en Oude-Tonge. Ook in 2021 stonden Middelharnis, Dirksland en Sommelsdijk in de top 3 met de meeste aanvragen.

Wethouder Duurzaamheid Jaap Willem Eijkenduijn: “De grote stijging in het aantal aanvragen op Goeree-Overflakkee laat zien dat er zeker behoefte is aan deze lening. Mensen zijn zelf al hard bezig om hun woning aan te passen. Belangrijk voor onze duurzame toekomst uiteraard, maar ook voor de portemonnee. Energiebesparende maatregelen kunnen de energierekening zeker omlaag brengen.”

Zonnepanelen op nummer 1

De meeste inwoners gebruikten de lening voor zonnepanelen. Het afgelopen jaar voor maar liefst 2020 stuks. Hoewel in 2021 ook de meeste aanvragen gingen over de aanschaf van zonnepanelen, is het aantal in 2022 meer dan verdubbeld.

Isoleren basis voor duurzaam verwarmen

Steeds meer inwoners isoleren hun woning. Waar de gemeente in 2021 6 aanvragen ontving, waren dit er vorig jaar 24. Raam- en vloerisolatie is het meest uitgevoerd, gevolgd door spouwmuur-, dak- en gevelisolatie. Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat er meer warmte binnen blijft. Hierdoor is minder warmte nodig en bespaart de woningeigenaar dus op de energierekening. Daarom is dit in veel gevallen de basis voor het duurzaam verwarmen van woningen, bijvoorbeeld met een warmtepomp. De aanvragen voor warmtepompen steeg van nul naar 42 aanvragen in 2022.

Duurzaamheidslening ook in 2023 beschikbaar

Ook dit jaar blijft de duurzaamheidslening voor inwoners van Goeree-Overflakkee beschikbaar, ook voor doe-het-zelvers. De lening kon tot 2021 alleen aangevraagd worden voor aanpassingen die uitgevoerd werden door professionele bedrijven. Vanaf 2021 is het ook mogelijk om de lening aan te vragen voor maatregelen die inwoners zelf uitvoeren. Meer informatie en de voorwaarden staan op https://www.goeree-overflakkee.nl/duurzaamheidslening.

Energieloket GO adviseert

Iedereen die de woning wil verduurzamen en daar graag meer over wil weten, kan contact opnemen met het Energieloket GO. Het Energieloket helpt inwoners stap voor stap energie besparen. Ga naar https://energieloketgo.nl/ voor advies over grote en kleine energiebesparende maatregelen, de verwachte kosten en beschikbare subsidies.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen