Deze vraag stelde een groep inwoners van Ooltgensplaat die meedenkt over de duurzame toekomst van het dorp aan de gemeente Goeree-Overflakkee. tijd om de vraag eilandbreed op tafel te leggen: hoe zijn trassen duurzaam te gebruiken?
Hackathon: oplossingen bedenken in één dag
De gemeente nodigde traseigenaren, experts, kunstenaars, studenten en ambtenaren uit om met die vraag aan de slag te gaan. Dat deden ze, donderdag 30 november in het Diekhuus, in de vorm van een zogenoemde hackathon.
Ludo de Goeje van het begeleidende bureau Slijpstof, legt uit hoe een hackathon werkt: “Dat is een creatieve aanpak waarbij je vanuit de vraag supersnel tot werkbare ideeën komt. Hier zijn we één dag bezig. Je begint ’s morgens met een ‘probleem’ en aan het eind van de middag heb je een ‘oplossing’. We werken in vier multidisciplinaire teams. Na het pitchen van de verschillende ideeën, kiezen de gemeente, de deelnemers en bureau Slijpstof een winnaar.”
Idee: een Bioreactor om huizen te verwarmen
In het Diekhuus kwam bijvoorbeeld het idee om van de tras een bioreactor te maken om het huis mee te verwarmen. Via grote waterkelders onder historische kerkgebouwen en zonnecollectoren is zelfs collectieve verwarming mogelijk.
Kennis laten maken met duurzaam gebruik trassen
Er waren ook kunstzinnige ideeën als uitkomst van de creatieve sessies. In het voetspoor van een evenement als Kijk bij de Boer, zou Kijk in de Tras belangstellenden laten kennismaken met allerlei toepassingen van trassen.
De winnaar: hemelwater duurzaam inzetten
De beste ideeën bleken aan het eind van de middag de traskit en de tras als brandblusser te zijn. Met de traskit kun je het water in de tras gebruiken voor het besproeien van de tuin en – een volgende stap – het doorspoelen van het toilet. Het opgevangen hemelwater is ook te gebruiken als drinkwater, wat een besparing oplevert op het kraanwater. Maar ook als bluswater. Voordat de brandweer ter plekke is, kun je al aan de slag met blussen.
“In een paar stappen kun je komen tot iets dat vernieuwend is”, zegt Pijke Daalder, student industrieel ontwerpen in Delft, die aan de tafel zat waar de bioreactor naar boven kwam. “Mooi om dat samen met andere mensen te bedenken.”
Tras werkt perfect voor duurzaam watergebruik
Aan dezelfde tafel praatte ook Marja Schellekens mee. Marja is bewoner van een bijna honderd jaar oud huis met een tras in Stellendam. Ze gebruikt het traswater voor het groene dak van de aanbouw. “Werkt perfect! De oude zwengelpomp hebben we weer in werking gezet voor het wassen van de auto en voor het sproeien van de tuin. Ik ben heel blij met m’n tras. We willen het water ook gaan gebruiken voor de wc. Water opvangen en gebruiken, dat is duurzaam. Die kant moeten we op, absoluut.”
Vervolg
De gemeente Goeree-Overflakkee bekijkt wat de hackathon heeft opgeleverd en wat mogelijk te gebruiken is in het duurzaamheidsbeleid. “Dit is het begin van het denkproces”, zegt Sanne Groenewegen, projectleider Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee. “Ik hoor veel innovatieve ideeën van een groep enthousiaste inwoners en experts. Met deze ideeën gaan we nu verder. Hoe mooi zou het zijn als we met de uitgewerkte uitkomsten traseigenaren kunnen inspireren?!”
Bekijk hier het rapport.
De foto's zijn van Slijpstof.