OBS Roxenisse: een kleinschalige school met een grote duurzame ambitie

Anouk Idema 17-01-2023
751 keer bekeken

Al veertien jaar wappert de Groene Vlag bij openbare basisschool Roxenisse. De SOPOGO-school in Melissant is namelijk een Eco-School. Leerlingen en docenten doen er van alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn.

“Onze hoofdtaak is kinderen rekenen, lezen en taal leren, maar we hebben ook een maatschappelijke taak. Wat we hier doen aan duurzaamheid hoort daarbij”, zegt directeur Jozien de Wit. “We willen de wereld beter achterlaten dan dat we hem hebben gevonden.”

Volgens Jozien is obs Roxenisse een échte dorpsschool. “Krachtig door kleinschaligheid. Onze leuze is: Samen Natuurlijk Beter Worden.” Daar zit het woord Natuurlijk in, en dat is niet voor niets. “Wij zijn al sinds 2008 Eco-School. De zevende Groene Vlag hebben we net in ontvangst genomen. Je krijgt die vlag elke twee jaar, na een audit waarin vooral de leerlingen aan het woord komen. Steeds moet je een stap erbij zetten om de Groene Vlag weer te krijgen. Het is een groeimodel.”

De groei naar een duurzame school begon veertien jaar geleden onder leiding van Cor Both, de vorige directeur van obs Roxenisse. “Alle credits voor Cor, hij heeft zich hier hard voor gemaakt en ervoor gezorgd dat het op de agenda is blijven staan.”

Eco-overleg

Oké, maar hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? “We scheiden al jaren afval. In onze eigen gft-bak gaat al ons gft-afval om te composteren. De compost gebruiken we weer in de binnentuin, waarvoor de leerlingen zelf verantwoordelijk zijn. Ook vangen we regenwater op, dat we gebruiken om de planten in tijden van droogte water te geven. Eén keer per jaar is er de landelijke Opschoondag. Dan gaan we het dorp in om zwerfvuil te rapen.”

“Nog meer? Ja, hoor, er liggen zonnepanelen op het dak, we hebben waterbesparende kranen en we zamelen batterijen en afgeschreven elektrische apparaten in. Eén keer in de twee maanden is er eco-overleg. Dan praten vijf tot acht leerlingen uit de bovenbouw en één of twee docenten over hoe het gaat, wat beter kan en waar extra aandacht voor nodig is: is het licht uit als het lokaal leeg is, staat de verwarming op 2…? Én wat we nog meer kunnen doen aan duurzaamheid – nieuwe ideeën dus, de leerlingen komen er zelf mee.”

Zo is er ter gelegenheid van Warmetruiendag al eens een hele lange sjaal gebreid. Een ander mooi voorbeeld was de actie Lopen met Water. Zoals bewoners van verre landen hun drinkwater soms over grote afstanden moeten aanvoeren, zo liepen de leerlingen met rugzakken vol water door het dorp. Zes kilometer: drie rondjes Melissant. Het was een sponsoractie, die een mooi bedrag opleverde.

En het water, tja, dat laat je natuurlijk niet zomaar uit je rugzak wegstromen… Nee, dat was de eerste vulling voor een vijver in de binnentuin, waar overigens tussen de fruitbomen, tomatenplanten en frambozenstruiken ook een insectenhotel staat – een cadeau van groep 8. En waar – idee vanuit het eco-overleg – bankjes komen, zodat leerlingen er nog meer gebruik van gaan maken.

Ook thuis

Volgens Jozien de Wit leeft het thema duurzaamheid, mede door dit soort initiatieven, enorm op obs Roxenisse. Na veertien jaar zit het echt tussen de oren en is iedereen er alert op, zeker nu het thema belangrijker wordt en de urgentie groeit.

“Het gaat vaak om kleine dingen. Zo stimuleren we om geen pakjes drinken mee naar school te brengen, maar bekers. Het mooie is dat de kinderen ook thuis over duurzaamheid praten. Zo sijpelt het door en komt er steeds meer aandacht voor.”      

OBS Roxenisse

Cookie-instellingen